20

Egyptisch leger kondigt noodtoestand af

Update: Vicepresident ElBaradei stapt op ... Dodental gestegen naar 95 ... Veiligheidstroepen zetten traangas en scherpschutters in ... Cameraman Sky News komt om

Na een tumultueuze nacht in Egypte – waarbij tenminste een man omkwam en 11 mensen gewond raakten bij schermutselingen tussen de Moslim Broederschap en Egyptische veiligheidstroepen – zijn politietroepen woensdagochtend rond zeven uur begonnen met het ontruimen van twee pro-Morsi kampen, waar ‘sit-in’ protesten plaatsvonden. Journalisten worden weggehouden van de acties, maar bekend is dat traangas en scherpschutters zijn ingezet. Ook is het vuren van machinegeweren te horen in de omgeving.


De Moslimbroeders beweren dat er wel 100 dodelijke slachtoffers zijn gevallen, maar de regering heeft dat weersproken. Diverse nieuwsorganisaties melden tot wel 17 doden, maar officiële bevestiging ontbreekt. De Staatstelevisie heeft wel bericht over twee doden onder veiligheidstroepen.

Volgens Reuters is het kleinste van de twee kampementen in Caïro die door veiligheidstroepen worden ontruimd inmiddels onder controle van de autoriteiten. Ook zijn er berichten dat het treinverkeer is stilgelegd, om te voorkomen dat nog meer mensen naar de stad komen om te protesteren.

Update 16:00

De militaire machthebbers hebben de noodtoestand uitgeroepen die een maand lang van kracht zal zijn. Verslaggevers hebben minstens veertig doden gezien. Volgens de Moslimbroeders werd er vanaf de daken door scherpschutters geschoten, volgens het leger kwam er juist gericht geweervuur vanuit de protestkampen. Onder de slachtoffers is de 17-jarige dochter van een prominent Moslimbroeder. Ze was in de rug en borst geraakt. Ook een cameraman van Sky News, Mick Deane (61), kwam om in het geweld. 

Ook op andere plaatsen in Egypte vallen slachtoffers bij geweldsuitbarstingen.

Update 17:00

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt op Facebook:

Maak mij grote zorgen over de escalatie van geweld in Egypte. Er zijn berichten over doden en gewonden bij de ontruiming van de “sit-ins” van Morsi aanhangers, maar ook op andere plekken. Acties leiden tot tegenacties, waardoor het geweld verder toeneemt en er steeds meer slachtoffers te betreuren zijn. Terwijl overduidelijk is dat geweld geen oplossing is, maar de problemen van het land alleen maar vergroot. Onderhandelen moeten de partijen, een alternatief is er niet, want gelet op de verdeeldheid onder de Egyptische bevolking zijn ze tot elkaar veroordeeld.

Update 18.30

De Egyptische vicepresident ElBaradei treedt af. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een brief die hij aan interim-president Adly Mansour zou hebben geschreven. Hij treedt af uit protest tegen het gewelddadige optreden van de Egyptische autoriteit tegen de aanhang van Morsi. Het dodental zou zijn opgelopen tot 149 meldt NRC Handelsblad. Reuters houdt het bij ten minste 95.

In de brief schrijft ElBaradei:

Zoals u weet, zag ik dat er vreedzame manieren waren om deze botsing in de maatschappij te beëindigen. Er waren voorgestelde en acceptabele oplossingen om te beginnen aan een nationale consensus. […] Het is moeilijk voor mij geworden om de verantwoordelijkheid te blijven dragen voor beslissingen waar ik het niet mee eens ben en waarvan ik de gevolgen vrees. Ik kan de verantwoordelijkheid voor ook maar één druppel bloed niet dragen.

NRC: Vicepresident Egypte El-Baradei treedt af – ‘dodental opgelopen tot 149’

cc-foto: @mosaaberizing

Geef een reactie

Laatste reacties (20)