127

Egyptisch leger zet de poppetjes op hun plaats

Leger maakt routekaart bekend naar nieuwe verkiezingen ... Adly Mansour nieuwe interim-president ... Politici en journalisten aangehouden

Mohamed Morsi is afgezet en niet langer president van Egypte. Dat heeft Legerchef Al-Sisi woensdagavond gezegd in een verklaring op de staatstelevisie.


Updates onderaan de tekst

De voorzitter van het Constitutioneel Hof neemt de functie van Morsi tijdelijk over en er komt een tijdelijke regering tot er nieuwe verkiezingen komen. De vice-premier wordt een Koptische christen.
Op het Tahrir-plein is een feest losgebarsten, waarbij vuurwerk wordt afgestoken.
Aanhangers van Morsi en de Moslimbroederschap staan op een plein in Caïro, dat omringd is door tanks. Het leger zou proberen te voorkomen dat voor- en tegenstanders van Morsi elkaar vanavond treffen. Het presidentiële kantoor waar Morsi zit, is omringd door prikkeldraad. Het leger heeft hem een reisverbod opgelegd.

Op de site van AlJazeera is een livestream te volgen.

Het leger had maandag een ultimatum gesteld dat Morsi binnen 48 uur moest vertrekken. Anders zou het leger het initiatief nemen ‘om het land vooruit te helpen’. Morsi liet echter weten vast te willen houden aan zijn eigen plannen om het land te herenigen. Het ultimatum liep woensdag om 17.00 uur af. Hoewel het leger steeds ontkende dat het om een staatsgreep ging, heeft het de president toch afgezet.
Mohamed Mursi werd vorig jaar president van Egypte nadat hij de eerste vrije verkiezingen in Egypte ooit had gewonnen.

De eerste reactie die Morsi op de staatsgreep gaf was:

De maatregelen die door het leger zijn afgekondigd betekenen een volledige staatsgreep die door alle vrije mensen van onze natie wordt verworpen.

Hij riep zijn achterban op om vreedzaam te reageren.

Correspondent Roel Geeraedts twittert live vanuit Egypte over het nieuws en de sfeer. Volg hem op @RGjournalist

Update 22:15:

Het Egyptische leger heeft vijf televisiezenders van het Moslim Broederschap uit de lucht gehaald. Volgens de zenders is hen de mond gesnoerd.

In Caïro heeft het leger strategische posities ingenomen bij belangrijke gebouwen en bij een plein waar veel aanhangers van president Morsi bijeen zijn.

Update donderdag:
Hoewel het woensdagavond na het afzetten van Morsi op het Tahrirplein groot feest was, vielen er bij gevechten door het hele land tussen voor- en tegenstanders van Morsi zeker 14 doden. Morsi zelf zit inmiddels vast op een geheime locatie, al spreekt de officiële lezing van ‘huisarrest’.

Kopstukken van de voormalige regeringspartij de Moslim Broederschap, zouden zijn gearresteerd. In totaal zou het Egyptische leger zo’n 300 arrestatiebevelen hebben uitgevaardigd voor leden van die partij. Ook bij een inval tijdens een live-uitzending van tv-zender Al Jazeera werden mensen aangehouden.

Zowel de Amerikaanse president Obama als onze minister van Buitenlandse Zaken Timmermans, hebben hun zorg uitgesproken over de militaire coup. De nieuwe interim-president van Egypte en voormalig hoofd van het Constitutioneel Gerechtshof, Adli Mansour, is inmiddels geïnstalleerd. Bij de feestelijke plechtigheid tekenden straaljagers hartjes in de lucht.

Geef een reactie

Laatste reacties (127)