4

Egyptisch parlement geeft Al-Sisi meer tijd en meer macht

Egyptische parlementsleden hebben ingestemd met een grondwetswijziging om de huidige president Abdel Fattah al-Sisi langer aan de macht te houden. De regeerperiodes worden langer en de beperking maar één keer herkozen te mogen worden verdwijnt. Hierdoor kan de autocraat Al-Sisi sowieso nog tot 2034 aanblijven als president. Daarnaast krijgt hij meer controle over het leger en de rechtspraak.  485 van de 596 parlementsleden stemden voor deze gang van zaken.

In 2013 greep de toenmalige opperbevelhebber van het leger Al-Sisi de macht nadat hij de een jaar daarvoor gekozen Mohamed Morsi had afgezet. Morsi, die Al-Sisi had benoemd tot hoogste militair, verdween achter de tralies en vele partijgenoten van de Moslimbroederschap met hem. Een coalitie van elf partijen die de plannen willen tegengaan komen amper aan bod in het door mediacensuur en repressie gedomineerde politieke landschap. “We hadden dit al verwacht,”  zegt Anwar Sadat, een neef van Egyptes voormalige president en lid van de oppositie. “De man zal zijn macht nooit laten gaan, dat weten we allemaal.”

De grondwetswijziging moet nog wel worden voorgelegd aan het Egyptische volk. Begin maart zal er nog een parlementair debat volgen, waarna naar verwachting een referendum zal worden uitgeschreven.

Cc-foto: US Department of Statebegin

Geef een reactie

Laatste reacties (4)