17

Egyptisch regime vergast demonstranten

Update: CR-gas zeker tien keer heftiger dan traangas... Gas kan onder meer koorts, verstikking, gezichtsverlamming en (tijdelijke) blindheid veroorzaken

De in Egypte regerende Opperste Raad van de Strijdkrachten heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd. Deze stonden in eerste plaats gepland voor eind volgend jaar of begin 2013, maar zullen nu vóór juli plaatsvinden. Het leger heeft sinds de val van toenmalig president Hosni Mubarak de macht. De afgelopen dagen is er flink gedemonstreerd tegen het beleid van de militaire raad.

Update 22.00

Op en rondom het Tahrirplein in Caïro klagen demonstranten over een penetrante gaslucht. Dat meldt onder meer de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Eerder op de dag deden diverse berichten de rondte op het sociale medium Twitter, waarin werd gesproken over een vreemde gas, met een ‘vreemde’ uitwerking. Diverse bronnen melden dat het om CR-gas gaat, ontwikkeld door het Britse ministerie van Defensie om demonstranten ‘in toom’ te houden. CR-gas is zeker tien maal heftiger dan traangas en kan koorts, verstikking, gezichtsverlamming, (tijdelijke) blindheid en krampen veroorzaken. Om het gas te doen verdwijnen, worden her en der branden aangestoken. Sherine Tadros, Al Jazeera verslaggeefster, twittert dat het gas zelfs op de achtste verdieping van het hotel waar zij zich bevindt  te ruiken is:

Tear gas so potent it reached us on the 8th floor of our live position. Really nasty #tahr #egypt

Mohammed Hussein Tantawi, de leider van de regerende Opperste Militaire Raad, heeft in een toespraak op de Egyptische staatstelevisie aangekondigd dat het Egyptische leger in juli 2012 onmiddellijk de macht zal opgeven als het volk daar in een referendum en de presidentsverkiezingen van juli 2012 toe beslist. Het leger zou niet ambiëren de macht in Egypte in handen te houden, aldus Tantawi.

De parlementsverkiezingen die gepland staan op 28 november gaan ondanks de demonstraties gewoon door.

Woensdag diende de interim-regering van premier Essam Sharaf zijn ontslag aan. Na een vijf uur durend crisisberaad is het de Militaire Raad gelukt een nieuwe interim-regering te vormen. Deze zogenoemde ‘regering van nationale redding’ zal binnen ‘enkele dagen’ al aan de slag gaan. De geruchten gaan dat Mohamed ElBaradei, oud-hoofd van het Internationaal Atoomagentschap IAEA premier zal worden.

Trouw: ‘Presidentsverkiezingen Egypte vervroegd’

cc-foto: Jonathan Rashad

Geef een reactie

Laatste reacties (17)