92

Egyptische legerleiding onvermurwbaar

Update: Troepen zullen zonodig weer ingrijpen ... EU beraadt zich over relatie met Egypte ... Verbod broederschap in de maak ... Dodental Dag van de Woede bijna verdubbeld ... 173 mensen om het leven gekomen

Het dodental van gisteren is aanzienlijk verhoogt. Het Egyptische ministerie van Gezondheidszorg meldt dat er niet 82 maar 173 mensen om het leven zijn gekomen. Alleen in de hoofdstad Caïro vielen er al meer dan 90 doden. In een week tijd zijn bijna 900 mensen gedood.

Ook zaterdag is het wederom tot geweld gekomen toen de politie de al-Fatah-moskee aan het Ramsesplein ontruimde. De moskee werd door aanhangers van de Moslimbroeders bezet gehouden. Agenten en Moslimbroeders zouden in de moskee over en weer hebben geschoten, ook is de minaret van de moskee herhaaldelijk beschoten. Het is nog niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

De Egyptische premier Hazem el-Beblawi heeft zaterdagmiddag bekend gemaakt dat hij de organisatie van de Moslimbroederschap wil laten ontbinden. De regering bekijkt dit voorstel momenteel. Zaterdagochtend maakten de Moslimbroederschap en haar bondgenoten bekend dat ze onder geen beding zullen wijken. Pas als het leger de handdoek in de ring gooit, zal de rust terugkeren.

Inmiddels zijn in het hele land meer dan duizend leden of aanhangers van de Moslimbroederschap gearresteerd. Hierbij zouden grote ladingen wapens en explosieven in beslag zijn gekomen.

Update 18.8 08:35:

Het Egyptische kabinet is in een spoedzitting bijeengekomen. Dat meldt onder meer NOS. Het kabinet gaat op zoek naar mogelijkheden om de Moslimbroederschap als organisatie te verbieden. NOS schrijft:

De Egyptische premier Beblawi wil de Moslimbroederschap van de afgezette president Morsi verbieden. De regering onderzoekt de mogelijkheden daarvoor. Volgens de nieuwe machthebbers is Egypte in oorlog met het terrorisme.  Beblawi zei gisteren dat er geen sprake kan zijn van verzoening. Volgens hem is de Moslimbroederschap verantwoordelijk voor het bloedvergieten van de laatste dagen, waarbij zeker 800 doden zijn gevallen.  Tegen verslaggevers zei Beblawi dat de Moslimbroeders bloed aan hun handen hebben en zich met hun wapens tegen de staat hebben gekeerd.

Update 12.15

De Europese Unie gaat zich de komende dagen beraden over haar relatie met Egypte. De EU gaat er alles aan doen om te zorgen dat er een einde aan het geweld in het Arabische land komt en het democratische proces weer wordt bevorderd. Dat schrijven president van de Europese Raad, Herman van Rompuy, en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zondag in een verklaring. Ze noemen Egypte een belangrijke partner om de stabiliteit in het Midden-Oosten te bewaren en hopen dat het geweld niet verder oploopt; dat zou voor Egypte als de buurstaten onvoorspelbare gevolgen hebben. De twee veroordelen het geweld en onderstrepen dat er geen rechtvaardiging is voor het geweld. Dat schrijft de Volkskrant.

Update 18:40

Abdel-Fatah al-Sisi, de leider van het Egyptische leger, heeft aangekondigd dat het leger zonodig weer zal ingrijpen. Als geweld dreigt, slaan de troepen toe. Ook zei hij dat het leger geen intentie heeft de macht neer te leggen. De Moslimbroederschap heeft inmiddels een voor zondag geplande betoging in Caïro, uit veiligheidsoverwegingen, geschrapt. Daardoor is het zondag relatief kalm gebleven.

NOS: Dodental Egypte ruim verdubbeld

Lees ook op Joop: Egypte: ‘Dag van de Woede’

Opinie Brenda Stoter: De Egyptische haatcampagne

Geef een reactie

Laatste reacties (92)