5

Egyptische president ontslaat ‘oppermachtige’ legerleiding

Video: Morsi licht besluit toe ... Veel vraagtekens: Machtsgreep of gouden handdruk voor oude garde? Welke afspraken zijn met het leger gemaakt? 

De nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi heeft zondag de chef van het leger, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, opzij afgezet. Hij is verplicht op pensioen gestuurd, meldt de Belgische krant De Morgen. Ook de baas van de generale staf, luitenant-generaal Sami Anan, werd uit zijn functie ontheven.


Als opvolger duidde Morsi één van zijn vertrouwelingen aan: Abdel Fattah al-Sisi. Tegelijkertijd hief Morsi ook de interim grondwet op. Het leger had die interim grondwet kort voor de presidentsverkiezingen goedgekeurd, met de bedoeling de van de macht van de politiek in te perken.

Met het afzetten van de legertop lijkt president Morsi de macht volledig naar zich toe te trekken. Toch zijn er volgens De Morgen nog heel wat vragen rond de verplichte pensionering van veldmaarschalk Tantawi (76) en stafchef Annan (63). Gaat het echt om een machtsstrijd of eerder een gouden handdruk voor de bejaarde generaals van het ancien regime onder Mubarak? De twee werden wel uit hun functie gezet, maar tegelijk maakte Morsi hen presidentieel adviseurs. Ze kregen ook een onderscheiding van de Orde van de Nijl, één van de hoogste bekroningen binnen de Republiek. Het is niet duidelijk in hoeverre er afspraken werden gemaakt met het leger: dat heeft nog niet gereageerd.
Het opheffen van de interim grondwet door Morsi is wel erg gewaagd. De president zou daarvoor immers niet bevoegd zijn, luidt de algemene opvatting. Morsi heeft altijd beweerd dat een Arabisch president het leger moet controleren, zijn doel lijkt hij nu te hebben bereikt.

Onder de bevolking was de legerleiding al niet populair. Die wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de burgerslachtoffers die vielen tijdens de opstand tegen dictator Hosni Mubarak. Sommigen vinden dat Tantawi, net als Mubarak, moet worden vervolgd voor het geweld tegen demonstranten.

Video NOS: Morsi: Ontslag legertop in landsbelang

De Morgen: Egyptische president zet legerleiding af

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)