25

Egyptische staatskrant photoshopt Mubarak in leidende rol

Mubarak, een van de 'side-kicks' tijdens het vredesoverleg, werd op een belangrijke foto naar de voorgrond gephotoshopt

De Egyptische staatskrant Al-Ahram heeft geknoeid met een foto die werd genomen tijdens het vredesoverleg op 1 september in het Witte Huis in Washington. Op de originele foto van Pablo Martinez Monsivais van de Associated Press is te zien dat Hosni Mubarak als ‘hekkensluiter’ achter de andere leiders aanloopt. Op de foto in Al-Ahram verscheen Mubarak echter op de voorgrond. Daarmee wekt de krant de indruk dat de rol die de Egyptische leider heeft bij de vredesonderhandelingen veel groter is dan in werkelijkheid.

Op de originele foto is te zien hoe, van links naar rechts, de leiders Hosni Mubarak (Egypte), Benjamin Netanyahu (Israël), Barack Obama (VS), Mahmoud Abbas (Palestijnen) en King Abdullah II (Jordanië) gezamenlijk de rode loper trotseren. Mubarak liep helemaal aan de rechterkant en ook nog eens helemaal achteraan. Dat moet de Egyptische krant zo’n pijn hebben gedaan dat het ze deed besluiten om hun leider naar de voorgrond te photoshoppen. De vredesonderhandelingen werden diezelfde dag ten slotte voortgezet in Sharm el-Sheikh.

In eerste instantie zag niemand dat de foto bewerkt was, totdat Egyptische bloggers het origineel terugvonden op internet. Het Nederlands Dagblad schrijft dat de Egyptische oppositiebeweging 6 April de krant beschuldigt van ‘onprofessioneel handelen’. “Dit is wat er van het corrupte bewind terechtgekomen is”, schrijft de beweging op haar website. De gephotoshopte foto is inmiddels weggehaald van de website van Al-Ahram en vervangen door de foto die in Sharm el-Sheikh is genomen.

De originele foto van Pablo Martinez Monsivais van de Associated Press

De gemanipuleerde foto die verscheen in Al-Ahram
Nederlands Dagblad: Staatskrant Egypte knoeit met foto vredesoverleg
Express.be: Staatskrant photoshopt mubarak tot leider

Geef een reactie

Laatste reacties (25)