Laatste update 09:04
20

Egyptische staatsomroep beveelt nieuwslezeressen af te vallen

De Egyptische staatsomroep ERTU heeft acht vrouwelijke tv-presentatoren van de zender gehaald en geëist dat zij eerst gewicht verliezen. De vrouwen hebben een maand de tijd gekregen om dusdanig af te vallen dat zij een “passende uitstraling” hebben.

Een van de geschorste presentatrices, Khadija Khattab, noemt de maatregel – die alleen voor vrouwen is ingesteld – ‘bijzonder grievend’ en heeft de kijkers gevraagd te oordelen of zij inderdaad ‘te dik’ is en of het terecht is dat zij haar baan dreigt te verliezen.

Het besluit van de ERTU heeft in Egypte tot grote woede geleid bij vrouwenrechtenorganisaties en medepresentatoren. Het Egyptische orgaan voor vrouwenrechten noemt de schorsing een schending van de beginselen van de grondwet en een vorm van geweld tegen vrouwen. De Egyptische schrijver en wetenschapper Waheed Abdul Majid liet in een reactie weten dat de zender meer aandacht zou moeten besteden aan de inhoud van de tv-programma’s, in plaats van het uiterlijk van de presentatrices te beoordelen.

Hoewel de geschorste vrouwen veel medestanders hebben onder collega’s en op sociale media, wil de ERTU van geen wijken weten. De zender laat weten achter de beslissing te blijven staan.

Bron: NYTimes, NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (20)