8

Egyptische troepen schieten per ongeluk toeristen dood

Mexicaanse ministerie eist grondig onderzoek naar incident 

In Egypte hebben militairen op een konvooi toeristen geschoten. Twaalf Mexicanen en Egyptenaren zijn om het leven gekomen en tien andere mensen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. De troepen waren, volgens de Egyptische overheid, op zoek naar terroristen.

Het incident vond in de woestijn in het westen van Egypte plaats, waar het leger terreurgroep IS probeert te bestrijden. Een konvooi van vier wagens met Mexicaanse toeristen betrad op zondagnacht het gebied dat volgens de Eyptische autoriteiten verboden terrein is.

Volgens een woordvoerder van de Egyptische overheid moeten reisjes naar het gebied – waar het konvooi beschoten is – van tevoren goedgekeurd worden. “De reisorganisatie had geen vergunningen en ook waren de autoriteiten niet op de hoogte gesteld”, aldus de woordvoerder. Het Egyptische ministerie zegt verder onderzoek te doen naar de zaak.

De Mexicaanse president Peña Nieto heeft het incident veroordeeld en eist dat het onderzoek grondig gedaan wordt. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Claudia Ruiz Massieu roept Egypte ter verantwoording. Ze heeft daarom een gezant naar Caïro gestuurd en ander ambassadepersoneel dat in Egyptische buurlanden verblijft gevraagd om polshoogte te nemen in Egypte. 

cc foto: Merton Wilton

Geef een reactie

Laatste reacties (8)