36

EHEC-bacterie maakt tuinders kapot

Tuinders verliezen in deze topperiode 200 miljoen euro per week omdat de export stil ligt

Nederlandse tuinders worden door de EHEC-bacterie zwaar getroffen. Rusland, voor Nederland de grootste exporteur, sluit de poorten voor groente uit Nederland. Groenten- en fruithandelsplatform Frugi Venta heeft vrijdag bekend gemaakt dat schade naar verwachting 30 miljoen euro per week bedraagt.

De export van Nederlandse groente naar Rusland zorgt jaarlijks voor 150 miljoen euro aan inkomsten. Staatssecretaris Bleker is woedend op Rusland en noemt hun besluit ‘waardeloos’. Hij overlegt momenteel met banken die actief zijn in de agrarische sector om een garantiestelling te regelen, schrijft NRC. Hij probeert een vrijstelling van het betalen van rente en aflossingen op leningen voor elkaar te krijgen om het plotselinge wegvallen van de markt te compenseren.

De EHEC-bacterie duikt op in de meest ongunstige periode voor tuinders, aldus Frugi Venta in het Reformatorisch Dagblad.

Deze maanden zijn de topperiode voor de handel in Hollandse kasgroenten. De exportwaarde in deze periode wordt onder normale omstandigheden geschat op 200 miljoen euro per week.” Steeds meer landen stellen door de EHEC-uitbraak importrestricties in op verse groenten uit Europa. Zo eisen onder meer de Verenigde Arabische Emiraten en Oekraïne een EHEC-vrijverklaring en hebben de VS en Canada importcontroles afgekondigd, aldus de organisatie.

Staatssecretaris Atsma wil ook de milieuregels voor tuinders versoepelen. Tuinders blijven met hun groente zitten omdat de export stil ligt. Normaal gesproken brengen zij hun overschotten naar fabrieken die de resten verwerkt tot compost, maar met deze grote massa’s komt de ‘afvalverwerking’ tuinders duur te staan. Atsma vindt daarom dat provincies tuinders moet toestaan om groenten uit te strooien over het land, aldus NOS.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)