58

Eigen auto in de toekomst alleen nog voor de rijken

'Zelfrijdende auto's zullen uiteindelijk leiden tot een verbod op zelf rijden op de meeste wegen'

Als we de voorspelling van de Amerikaanse auto-analist Adam Jones mogen geloven, is zelf even in je eigen auto stappen in de toekomst alleen nog maar weggelegd voor de rijken.

Dat is in elk geval de conclusie van een nieuw onderzoek dat de analist van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley deze week uitbracht.

Jones staat niet alleen in zijn voorspelling. Hij wordt gesteund door niemand minder dan Elon Musk, die de elektrische Tesla op de markt bracht. Ook Musk denkt dat de zelfrijdende auto grote gevolgen gaat hebben op de manier waarop we autorijden.

Volgens de voorspelling van Jones gaat de verandering naar een totaal andere manier van vervoeren in vier fases verlopen.

Nu hebben we allemaal zelf nog een auto, of we leasen er een. We rijden gewoon nog zelf en de zelfrijdende auto staat nog in de kinderschoenen.

Door het succes van diensten als Uber zal de behoefte in grote steden om een eigen auto te rijden afnemen. Volgens Jonas is dit de tweede fase, de eerste stap naar een grote vloot van publieke, automatisch bestuurde auto’s.

De derde fase is die waarin de rijken hun ‘gewone’ auto zullen gaan inwisselen voor hun eigen zelfrijdende auto. Tesla is daar op dit moment al mee bezig. Deze week werd bekend gemaakt dat er een Tesla komt met een aantal automatische piloot functies.

Einde van de metro
De laatste fase in de evolutie van de autoindustrie, Jones verbindt er overigens geen jaartal aan, zal de tijd zijn waarin bija iedereen door automatische auto’s zal worden vervoerd, of die nu van een bedrijf zijn of onderdeel van een publieke dienst. Als gebruiker word je dan lid van deze nieuwe manier van vervoer. En volgens Jonas zal dit ook gaan leiden tot een verbod op het zelf rijden van auto’s en uiteindelijk zelfs tot het einde van openbaar vervoer zoals de metro.

De voorspellingen van Jonas doen denken aan een scene uit de beroemde animatiefilm Wall-E, waarin niemand meer zijn eigen auto rijdt, maar iedereen in losse ‘stoelen’ wordt vervoerd. Zou dat dan het vervoer van de toekomst worden?

CC foto: Ben

Geef een reactie

Laatste reacties (58)