4

‘Eigen boontjes eerst!’

Belgische blogger boos om Keniaanse bonen

Een Belgische blogger hekelt het feit dat Kenianen van de honger sterven en wij Keniaanse boontjes in de supermarkt hebben liggen.

Op de website dewereldmorgen schreef Koen Wijers een open brief aan supermarktbaas Jef Colruyt. Hij verwijt hem in zijn supermarkten Keniaanse boontjes te verkopen terwijl mensen in Kenia van de honger omkomen. Hij schrijft:

Terwijl in Kenia mensen sterven door honger, ontbering en droogte, terwijl er gescholden wordt over enkele druppels troebel water, terwijl er gevochten wordt om een paar korrels rijst, eten vandaag een onbekend aantal Belgen tijdens een gezellig familiedinertje een varkenslapje met boontjes. Door onwetendheid. Pijnlijk.

Hij vervolgt met: 

Boontjes hebben daarenboven, zeker in het Keniaanse klimaat, de lastige neiging wel eens water te verbruiken om te groeien. En wat lezen we bij de Verenigde Naties? “Drought conditions in Kenya’s northern and north-eastern districts have deteriorated further after the poor March-June rains. The food crisis is expected to peak in August and September.” Terwijl de Belgische zomer weeral aan het verzuipen is, laten wij Keniaanse boeren kostbaar water verspillen om onze boontjes te kweken. De boer die kweekt, verkoopt en verhongert. En wanneer de boontjes aankomen op de luchthaven van Luik, vertrekt in Melsbroek een C-130 met rijst en melkpoeder. Plaatsvervangende schaamte overspoelt mij wanneer ik denk aan Keniaanse kinderen met gezwollen buikjes door eiwittekort. Naast de kinderen rijdt een vrachtwagen richting luchthaven, gevuld met boontjes voor Europa. Verse en gezonde bonen vol eiwitten.

Het verwijt van Wijers betreft niet alleen de huidige situatie van hongersnood in de Hoorn van Afrika:

Terwijl er in ons eigen land, op slechts ettelijke kilometers van jullie winkels lokale boontjes worden geproduceerd dwingt globalisering, de vrije markt en de drang naar een stijgend lijntje op de statistiek u er toe om toe te geven aan ethisch onaanvaardbare praktijken.

Keniaanse boontjes zouden ondermeer ook bij de Albert Heijn worden verkocht.

Foto CC: graibeard

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (4)