50

Eigen Huis zet zichzelf te kijk met falende online schandpaal

Populistische site voor webcambeelden inbraken flopt wegens gebrek aan belangstelling

Een ronkend initiatief van de Vereniging Eigen Huis om criminaliteit te bestrijden gaat ten onder wegens gebrek aan belangstelling. De vereniging van huiseigenaren lanceerde eerder dit jaar een populistische site waarmee inbrekers ‘opgespoord’ zouden moeten worden. ‘Omdat de politie er te weinig aan doet’. Huiseigenaren werd gevraagd filmbeelden in te sturen van woninginbraken.


‘Onze actie ‘Zet inbrekers te kijk’ levert veel publiciteit op. Een bewijs dat dit onderwerp enorm leeft in ons land,’ roept de site Zet Inbrekers Te Kijk. En ‘Ga met ons samen de strijd aan!’ De populistische benadering van de vereniging wordt nog verder aangezet door het College Bescherming Persoonsgegevens, het instituut dat waakt over de privacy van burgers, te beschimpen en trots te melden:

Inmiddels hebben wij van het College Bescherming Persoonsgegevens een stevige waarschuwing gehad. Kort samengevat: we worden fors gestraft als we beelden vrijgeven van inbrekers.

Die straf lijkt er niet te komen want de site kampt met een dodelijk tekort aan beelden. Er staat maanden na de lancering nog niet één filmpje op de site, meldt het AD.

De reacties uit het land vallen helaas ronduit tegen,” zegt woordvoerder Hans André de la Porte. “Aanvankelijk kregen we vooral filmpjes van grappenmakers binnen, daarna gelukkig ook serieuzere inzendingen. Die missen echter essentiële informatie, waardoor we ze niet online kunnen zetten.

Wat rondneuzen op YouTube leert dat het in weerwil van de beeldvorming relatief zeer weinig voorkomt dat beelden van inbraken online worden gezet.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)