Laatste update 13:36
71

Eind dit jaar heeft Brexit bijna evenveel gekost als VK in 47 jaar afdroeg aan EU

Eind dit jaar zal Brexit al bijna net zoveel hebben gekost als het Verenigd Koninkrijk in 47 jaar netto heeft afgedragen aan de Europese Unie. Dat blijkt uit berekeningen van Bloomberg Economics. Zonder het aanstaande vertrek uit de EU was de Britse economie nu 3 procent groter geweest, becijferde Bloomberg. Tot nu toe heeft Brexit daarmee al 130 miljard pond gekost aan misgelopen economische groei.

Aan het eind van dit jaar zal daar volgens de onderzoekers van Bloomberg nog 70 miljard pond zijn bijgekomen. Tussen 1973 en 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk 215 miljard pond netto bijgedragen aan de EG- en EU-begrotingen, schrijft Business Insider op basis van cijfers van de House of Commons Library.

De ‘enorme’ afdrachten aan Brussel zijn de Britten al decennia een doorn in het oog. Margaret Thatcher zwaaide om die reden met haar handtas en riep: “I want my money back!” De ‘iron lady’ bedong een korting (de zogeheten ‘rebate’) op de Britse bijdrage aan de Europese begroting.

Ondanks die korting waren de Britse afdrachten aan de EU een belangrijk campagnethema bij het Brexit-referendum. Zo beloofden Brexiteers dat er bij uittreding uit de EU wekelijks 350 miljoen pond beschikbaar zou komen. Dat geld zou dan linea recta naar de Britse gezondheidszorg, de NHS, kunnen gaan. Kort na het referendum erkende Brexit-voorvechter Nigel Farage dat dat een verkeerde voorstelling van zaken was.

Geef een reactie

Laatste reacties (71)