123

Einde gillende keukenmeiden in zicht?

Nederland hard op weg naar vuurwerkverbod... Knallers 'harder dan ooit'... Vooral afkomstig uit Oost-Europa... Situatie 'onhoudbaar'...

Nederland is hard op weg om zelf een einde te maken aan de jaarlijkse vuurwerktraditie. Er zijn steeds zwaardere bommen in omloop, die voor toenemende ellende en zeer ernstige ongevallen zorgen. Daardoor brokkelt het draagvlak voor het afsteken van vuurwerk in de samenleving steeds verder af.

Dat zegt coördinator Cees Meijer van de Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers. De organisatie, een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, de politie en de stichting Consument en Veiligheid, maakt sinds vorige maand jacht op ‘vuurwerkvandalen’.
Het illegale vuurwerk komt voornamelijk uit Oost-Europa. Volgens Meijer zijn de knallers ‘zwaarder dan ooit’. Het gaat om lawinepijlen, cobra’s, nitraatklappers en vlinderbommen. Vuurwerk dat van oorsprong bestemd is voor professioneel gebruik, maar alleen nog illegaal wordt weggezet door criminele organisaties in de Nederlandse consumentenmarkt.
Meijer zegt dat een vuurwerkverbod onafwendbaar is. “Als hufters op deze manier doorgaan met het fabriceren en afsteken van gevaarlijke bommen, is er geen andere mogelijkheid. Het loopt uit de hand.”
Oogartsen pleiten al langer voor het verbieden van consumentenvuurwerk. Enkele raadsleden van GroenLinks dienden een paar jaar geleden tevergeefs een verzoek hiertoe in bij het kabinet. Toenmalig minister Guusje ter Horst voelde daar niets voor, mede ‘omdat er ongeveer evenveel Nederlanders voor als tegen een verbod op consumentenvuurwerk zijn’.
Volgens Cees Meijer zorgt het steeds gevaarlijkere vuurwerk ervoor dat een meerderheid inmiddels een verbod zou steunen.

Trouw: ‘Vuurwerkverbod onafwendbaar’

Foto cc: Light Play

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (123)