Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kijk eens wie we daar hebben!

  •  
26-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
DEN HAAG-BOEKPRESENTATIE-ZALM

© 2009-03-03 18:21:21 DEN HAAG - Voormalig minister van Financien Gerrit Zalm presenteert dinsdag in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag zijn boek 'De Romantische Boekhouder'. Het boek beschrij

VVD’er Gerrit Zalm volgt Herman Tjeenk Willink op als informateur. Dat melden Haagse bronnen maandag. Oud-minister van Financiën Zalm zal de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan begeleiden.
De 75-jarige Tjeenk Willink kreeg eind vorige maand de opdracht de formatie vlot te trekken. Hij nam toen het stokje over van VVD’er Edith Schippers. Zij had tevergeefs geprobeerd een kabinet te vormen van het zogenoemde ‘motorblok’ (VVD, CDA en D66) met GroenLinks.
Het ‘motorblok’ had graag gezien dat Tjeenk Willink de formatie ook door de volgende gesprekken zou leiden, maar volgens Tjeenk Willink hoort bij een nieuwe fase in de onderhandelingen ook een andere informateur, en dus geeft hij het stokje graag door. Maandag spreekt hij nog met de partijleiders van de overige partijen, die allen nog hun zegje kunnen doen over de formatie. Dinsdag spreekt hij nog eenmaal met VVD, CDA, D66 en ChistenUnie en dan zit het er voor hem op.
Het is niet de eerste keer dat Zalm helpt een kabinet te vormen. Samen met PvdA-leider Wim Kok en D66-minister Els Borst was hij verantwoordelijke voor de totstandkoming van Paars II.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.