26

Eindelijk bewijs: mannen zijn narcistischer dan vrouwen

Oorzaak ligt volgens de hoofdonderzoeker in de rolpatronen waarmee jongens en meisjes worden opgevoed

Stiekem wisten we het natuurlijk al langer, maar er is nu eindelijk bewijs dat onze vermoedens bevestigt: mannen zijn narcistischer dan vrouwen. Wetenschappers trekken die conclusie na 355 studies naar narcisme te analyseren die de afgelopen 31 jaar onder meer dan 475.000 mensen zijn gehouden. De wetenschappers bestudeerden drie aspecten: leiderschap, exhibitionisme en privilege en ontdekten dat de gemiddelde man meer narcistische trekken vertoont dan de gemiddelde vrouw.

Mannen zijn volgens het onderzoek assertiever, voelen zich sneller geprivilegieerd en hebben een grotere honger naar macht. De leeftijd van mannen speelt geen rol bij het verschil; alle mannen zijn narcistischer. Maar niet op alle gebieden van het onderzoek lieten de mannen de vrouwen achter zich. Op het gebied van exhibitionisme scoorden de mannen even hoog als vrouwen. “Dat betekent dat beide geslachten evenveel de neiging hebben om ijdelheid en zelfingenomenheid te vertonen”, aldus hoofdonderzoeker Emily Grijalva.

Grijalva meent dat het verschil in narcisme is ontstaan door rolpatronen waarmee jongens en meisjes worden opgevoed:

Vrouwen krijgen van jongs af aan vaak harde kritiek uit de maatschappij als ze zich agressief of autoritair opstellen. Daardoor ontstaat er bij vrouwen, meer dan bij mannen, een bepaalde druk om gevoelens van narcisme te onderdrukken […] Met narcisme trekken we ons gevoel voor eigenwaarde omhoog en zijn we meer geneigd om ons op te werpen als een leider […] Als we genderverschillen onderzoeken, kunnen we misschien genderongelijkheden aan de kaak stellen.”

Think Progress: The Narcissism Gap: Women Tend To Show Less Entitlement Than Men

cc-foto: Milos Milosevic

Geef een reactie

Laatste reacties (26)