80

Eindelijk nieuwe coalitie in Amsterdam

D66, VVD en SP zijn eruit … Voor het eerst sinds WOII regeert PvdA niet mee in Amsterdamse coalitie

Na maanden van moeizaam overleg zijn de Amsterdamse partijen D66, VVD en SP het eens geworden over de nieuwe coalitie.

Update onderaan

De onderhandelingen over het nieuwe akkoord verliepen allesbehalve soepel. Na de raadsverkiezingen gingen D66 en GroenLinks in gesprek. Dat liep uit op een uitgebreid conceptprogramma dat door alle andere partijen gematigd positief werd ontvangen. Voor een meerderheid was de VVD de beoogde derde partij. Maar toen staakte GroenLinks de onderhandelingen, omdat D66 en VVD een rechts blok zouden vormen. Vervolgens werden allerlei opties besproken die steeds stuitten op voorwaarden van D66 of van de linkse partijen. 

De komende tijd moeten de wethouderskandidaten worden gevonden. Waarschijnlijk gaat D66 vier wethouders leveren en de VVD en de SP twee. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat de PvdA niet in het gemeentebestuur van de hoofdstad zit.

De drie partijen hebben vooral op het gebied van wonen nieuwe plannen. Zo gaat het systeem van de erfpacht worden hervormd. Huizenbezitters krijgen de mogelijkheid om in een keer de erfpacht af te kopen zodat ze niet meer per jaarhoeven te betalen. Er komt meer geld voor de huursector en Amsterdam gaat meer doen aan armoedebestrijding.

De SP, die het erfpachtsysteem juist wilde behouden, krijgt in ruil voor die maatregel de toezegging dat er jaarlijks minimaal 500 nieuwe sociale huurwoningen worden bijgebouwd. Er moeten vooral meer woningen komen voor ouderen, zodat zij niet te in te grote huurwoningen blijven zitten.

Later vandaag worden meer details bekend gemaakt over het akkoord.

Update 14:00:

Inmiddels zijn de plannen van de nieuwe coalitie bekend gemaakt. De SP lijkt het meest te hebben gewonnen tijdens de onderhandelingen, de VVD het minst.

Het Parool heeft een overzicht gemaakt van de hoofdlijnen van het akkoord.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)