Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eindelijk: Wet tegen bonusgraaien

  •  
12-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
op_300.jpg
Topfiguren moeten onterecht ontvangen bonussen voortaan terugbetalen
Bestuurders van grote bedrijven, banken en verzekeraars die bonussen ontvangen terwijl nadien blijkt dat ze er geen recht iop hadden, moeten die voortaan terugbetalen. Op 1 januari wordt een wet van kracht die daarmee onverantwoordelijk handelen van toplieden moet voorkomen.
Minister Opstelten van Justitie en minister Dijsselbloem van Financiën nemen nu met deze wet vooral de financiële sector op de korrel. Ze vinden dat buitensporige bonussen hebben bijgedragen aan een ‘achteraf gezien onverantwoorde risicobereidheid binnen financiële instellingen’. Gevolg van dat wanbeleid was dat de overheid deze bedrijven te hulp moest schieten. Daarom geldt ook juist in deze sector – banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen – dat met de wet ook ‘dagelijks beleidsbepalers worden geraakt’, aldus de bewindslieden. Onder de top kunnen werknemers dus ook hun bonus achteraf kwijtraken.
De wet is drie jaar geleden door de CDA-ministers Hirsch Ballin en De Jager naar de Kamer gestuurd en wordt per 1 januari van kracht. Een voorbeeld van gedrag dat de wet moet voorkomen zijn de dertig mangers van de Rabobank die rentehoogte manipuleerden om zo hogere bonussen te vangen voor zichzelf. Zij ontspringen overigens aan de nieuwe wet, net als andere graaiers uit het verleden.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.