5

Eindexamenkandidaten grijpen naar Ritalin voor extra concentratie

Medicijn voor mensen met hyperactiviteits- en concentratiestoornissen 'helpt' jongeren meer te focussen

Eerst was er het energiedrankje. Leerlingen gingen massaal aan de Red Bull om langer te kunnen studeren en wakker te kunnen blijven. Of ze aten een banaan. Bananen zouden vanwege de snelle koolhydraten net dat beetje energie geven dat nodig is. Een rolletje pepermunt op tafel moest uiteindelijk zorgen voor extra concentratie. Eindexamentijd is van oudsher de tijd waarin leerlingen experimenteren met voeding en drinken in de hoop zo optimaal te kunnen presteren. Maar na alle semi-veilige producten, lijken ze nu naar een minder veilig middel te grijpen: het adhd-medicijn Ritalin.

De Volkskrant spreekt met de 19-jarige Odin. Hij heeft add en krijgt Ritalin op recept. Hij heeft wat pillen over omdat hij het middel minder vaak gebruikt dan de dokter heeft voorgeschreven, omdat hij niet blij is met de ‘zombieachtige bijwerkingen’. En dus krijgen zo’n 5 tot 10 vrienden de pillen van hem. “Het geeft ze net die extra boost tijdens het leren.”

Of er massaal gebruik wordt gemaakt van Ritalin tijdens de examenperiode is niet duidelijk. Volgens apothekers is er geen toename van uitgifte. Uit onderzoek van IVO, een verslavingsinstituut, blijkt dat van de jongeren tussen de 14 en 17 jaar 2 procent wel eens Ritalin heeft gebruikt, terwijl het ze niet is voorgeschreven. Van die groep gebruikte slechts 20 procent de medicatie om de prestatie te verhogen.

Ritalin heeft als bijwerking, behalve het duffe gevoel, ook hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust. Wanneer het langere tijd wordt gebruikt, kan het ook verslavend werken.

De Volkskrant: Ritalin geeft eindexamenkandidaten net dat extra shot concentratie

cc-foto: Ian Barbour

Geef een reactie

Laatste reacties (5)