Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eindhoven en Tilburg starten eigen inlichtingendienst

  •  
29-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Spionnen_EmoryAllen_300.jpg
Gemeenten willen over beschermde politiedata beschikken voor analyse ... Hoogleraar rechtswetenschappen: 'Pas op voor overheid die almachtig wordt'
Eindhoven en Tilburg beginnen een eigen inlichtingendienst. De gemeenten gaan zelf politiegegevens analyseren, omdat politie en justitie daar niet altijd aan toekomen. Zo willen ze criminaliteit bestrijden, meldt Trouw woensdag. In de gemeenten zijn medewerkers vrijgemaakt om data te analyseren. Ze moeten aan de bel trekken bij opvallende ontwikkelingen, zoals een inbraakgolf.
De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel wil dat minister Opstelten (Justitie) het mogelijk maakt dat meer politiedata naar de gemeenten gaan, schrijft Trouw:
Politiegegevens zijn beschermd, en mogen niet zomaar aan een gemeente worden verstrekt vanwege de privacy van verdachten. Eindhoven krijgt nu op incidentele basis of via convenanten informatie van de politie, maar de gemeente wil structureel beschikken over bepaalde informatie. Sinds de Wet Politiegegevens uit 2007 kan dat, als er een ‘zwaarwegend belang’ is. Opstelten zou positief tegenover het voorstel staan.
Flickr_Spionnen_EmoryAllen_620
Volgens Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschappen in Groningen, is het een trend dat gemeenten het werk doen dat vroeger de gemeentepolitie deed:
Gemeenten zien met lede ogen dat de nationale politie weinig oog heeft voor kleine criminaliteit. De bevolking vraagt om veiligheid, en gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid.
Brouwer heeft er “gemengde gevoelens” bij. De politie is aan strenge regels gebonden, maar voor gemeenteambtenaren ontbreekt dat wettelijk kader vaak. “We moeten oppassen voor een overheid die almachtig wordt.”
Foto-cc: Emory Allen

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.