Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Elektriciteit uit varkensdrek

  •  
25-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Flickr_varken_Dulhunk_300
Eerste varkensboerderij die in Australië uitstoot-krediet ontvangt ... Varkens vervuilen meestal met broeikasgas methaan
Een Australische boerderij heeft een aparte energiebron gevonden, schrijft Trouw donderdagmiddag. Blantyre Farms in Young, 375 km ten zuidwesten van Sydney, laat het stinkende methaangas dat de uitwerpselen van de dieren produceren niet los in de atmosfeer, maar gebruikt het om aan alle elektriciteitsbehoeften te voldoen.
In Australië heeft de boerderij als eerste van het land uitstoot-kredieten verworven voor het houden van varkens. “De grootste winst van dit alles is dat wij geen elektriciteitsrekening meer hebben en dat wij zelfs kunnen verkopen wat wij niet gebruiken”, zegt co-eigenaar Edwina Beveridge. Maar voor het milieu is het ook goed. Methaan is een broeikasgas dat 23 keer meer vervuilt dan koolstofdioxide.
Trouw legt uit:
De drek van 22.000 varkens die vroeger op het land terechtkwam, wordt nu naar een overdekte poel gepompt met de grootte van twee Olympische zwembaden. Het methaan wordt dan teruggepompt om elektriciteit op te wekken en om de waterleidingen op te warmen die de stallen warm houden in de winter.
De familie Beveridge deelt het geluk met de zwijnen. “We belonen ze elke dag”, vertelt Beveridge. “Net zoals mijn kinderen houden ze van chocolade-ijs”. Een tankwagen voert vanuit Sydney overtollig ijs en yoghurt aan.
Foto-cc: Dulhunk
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.