21

Elektronisch patiëntendossier geen groot succes

Slechts 1 miljoen patiënten geven toestemming opname gegevens in elektronisch patiëntendossier … VZVZ hoopte op acht miljoen

Het elektronisch patiëntendossier is geen groot succes. Sinds deze week bevat het één miljoen patiëntgegevens. Dat blijkt uit cijfers van VZVZ, de vereniging die het EPD landelijk invoert en het aantal aanmeldingen bijhoudt. VZVZ had gehoopt in 2013 acht miljoen aanmeldingen te krijgen. Dat lijken ze nu bij lange na niet te zullen halen.

Vanaf 1 januari kan iedere patiënt toestemming geven voor het gebruik van zijn of haar medische gegevens. In 2011 werd het landelijk EPD nog unaniem door de Eerste Kamer afgeschoten, vanwege zorgen over de privacyschending en de veiligheid van het ict-systeem. Die zorgen lijken patiënten nog steeds te hebben, zo blijkt uit de tegenvallende animo voor het EPD.

Tot 1 januari waren 400.000 mensen akkoord, sindsdien zijn daar 530.000 patiënten bijgekomen. Een woordvoerder van VZVZ verklaart tegenover NRC nog niet tevreden te zijn met het proces:

We hadden graag flink meer aanmeldingen gehad. Maar het eerste miljoen is het moeilijkste miljoen.

Eind vorig jaar ontstond er ophef rondom de werkwijze van private partijen. Artsen en apothekers kregen een financiële prikkel om mensen aan te moedigen toestemming te geven om opgenomen te worden in het EPD. Voor iedere patiënt die een huisarts of apotheker in het systeem zet, krijgen ze een vergoeding van zorgverzekeraars. Minister Edith Schippers besloot hierop tot wettelijke aanscherping. Dat voorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Ook oefenden zorgverzekeraars veel druk uit op medici om zich aan te sluiten bij het systeem. In de nieuwe contracten die zorgverzekeraars sluiten stond onder meer dat de ‘aansluiting op het systeem ‘in de toekomst […] niet meer vrijblijvend is’.

Eerder verscheen op Joop: Huisarts verdient aan Elektronisch Patiëntendossier
NRC: Animo EPD valt tegen: nu pas miljoen patiëntgegevens verzameld

Geef een reactie

Laatste reacties (21)