7

Elektronisch patiëntendossier verdeelt huisartsen

Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen stapt naar de rechter, maar de Landelijke Huisartsen Vereniging stemt vóór het epd

Maandag werd bekend dat de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen naar de rechter stapt vanwege het elektronische patiëntendossier (epd). Zij claimen dat het epd indruist tegen het beroepsgeheim. De huisartsen die verenigd zijn in de Landelijke Huisartsen Vereniging daarentegen zijn dinsdag akkoord gegaan met het gebruik van het epd.

Op een speciale vergadering van de LHV hebben dinsdagavond zes regio’s voor het epd gestemd, vijf waren tegen en twee kringen onthielden zich van stemming, aldus de LHV.

Deelname voor huisartsen aan het elektronisch patiëntendossier is vooralsnog vrijwillen. In tegenstelling tot het voorstel uit 2011, bepalen patiënten tevens zelf of ze een elektronisch dossier willen.

De huisartsen die meedoen krijgen een tegemoetkoming in de kosten. Ook mag voorlopig alleen een beperkte groep medici de gegevens van patiënten inzien.

De LHV heeft 11.500 leden, de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen heeft 650 leden.

Het epd is overigens al in gebruik genomen. Vanaf 1 januari worden patiënten bij de huisarts gevraagd of ze hun gegevens hierin willen laten opnemen. Er zijn nu zo’n 400.000 dossiers van patiënten in het LSP, Landelijk Schakel Punt, zoals het epd ook wel genoemd wordt.

Eerder verscheen op Joop: Huisartsen wéér in actie tegen elektronisch patiëntendossier

NU.nl: Huisartsen doen mee met patiëntendossier

Geef een reactie

Laatste reacties (7)