39

Elf jaar cel voor moeder die dochter genitaal verminkte

Een Britse rechtbank heeft een 37-jarige Oegandese vrouw een gevangenisstraf van 11 jaar opgelegd wegens het besnijden van haar 3-jarige dochtertje. Dat meldt de New York Times. De vrouw werd vorige maand al schuldig bevonden. Het is de eerste veroordeling voor genitale verminking in het Verenigd Koninkrijk.

De vrouw had gezegd onschuldig te zijn. Volgens haar had het meisje een ongeluk gehad in de zomer van 2017. Daarbij zou ze op een stuk metaal zijn gevallen waarna ze gewond raakte aan haar genitaliën. Het meisje verloor veel bloed en werd naar het ziekenhuis gebracht, waarna de medische staf de politie inlichtte. Experts achten het bewezen dat er geen sprake was van een ongeluk, maar dat de moeder haar dochter met opzet heeft verminkt.

‘Het is een barbaarse praktijk en een serieuze misdaad,’ zei de rechter bij het uitspreken van het vonnis. ‘Het is een misdaad gericht tegen vrouwen, uitgevoerd wanneer ze jong en kwetsbaar zijn.’

Genitale verminking bij vrouwen is strafbaar in het Verenigd Koninkrijk sinds 1985. Eerdere rechtszaken leidden tot nu toe allemaal tot vrijspraak. De vader van het meisje, die ook terechtstond, is vrijgesproken van alle aanklachten.

cc-foto: Bill Henderson

Geef een reactie

Laatste reacties (39)