Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Elf orka's bijna 'ingevroren': moeder natuur schiet te hulp

  •  
10-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Orka_s300.png
Wind drijft ijs richting zee ...  Video: via een gat van 9 bij 9 meter hapten de orka's paniekerig naar zuurstof
Bij het Canadese Hudson Bay zaten elf orka’s vast onder het ijs. Via een gat van 9 bij 9 meter hapten de orka’s paniekerig naar zuurstof. De dolfijnensoort werd dinsdagochtend ontdekt door een zeehondenjager. De orka’s waren ongeveer 10 kilometer verwijderd van open water. De wind kreeg het ijs in beweging, waardoor de orka’s de weg naar open water konden vinden.
De Canadese overheid stuurde eerder experts om te kijken of ze op een andere manier konden worden gered. Een walvisexpert verklaarde tegenover CNN dat de orka’s in de winter de gebieden normaliter verlaten. Een ijsbreker was een uitkomst geweest, maar het zou dan ongeveer 36 uur duren voordat die ter plaatse kon zijn.
Situaties waarin walvissen, orka’s en andere dolfijnachtigen ‘ingevroren’ worden zijn niet zeldzaam. In 1988 haalden drie walvissen het internationale nieuws toen ook zij omringd werden door ijs. Twee van de drie overleefden het. De film Big Miracle is daarop gebaseerd.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.