95

Elfjarige vindt oplossing voor Griekenlandschuld

'Torenhoge schuld kan worden afgelost met behulp van zonne-energie'

De 11-jarige Theodore Vasilopoulos uit Athene heeft een oplossing gevonden voor de torenhoge schuld van Griekenland. Terwijl ministers van Financiën en EU-leiders al weken discussiëren over hoe Griekenland, en daarmee de euro, gered kan worden, lijkt de oplossing bijzonder simpel: Door gebruik te maken van zonne-energie, aldus Vasilopoulos. Dat schrijft onder meer NRC Handelsblad.

Vasilopoulos meent dat de Griekse overheid een fabriek kan laten bouwen, die energie uit zon, wind en water onttrekt. De gewonnen energie kan omgezet worden in elektriciteit, waarmee de schulden afbetaald kunnen worden.

De elfjarige somt vijf voordelen op:

1) We kunnen onze schuld gratis afbetalen.
2) We hoeven geen kolen en benzine van andere landen te kopen om energie te kunnen maken.
3) We krijgen zelf gratis energie.
4) Als de schuld afbetaald is, blijven we deze alternatieve energie leveren en maken we zelfs winst.
5) Als de landen ons werk waarderen, mogen we misschien in de euro blijven.

Momenteel vinden er gesprekken plaats over het mogelijk terugbetalen van schulden in de vorm van zonne-energie. Of de brief van Vasilopoulos een aanzet is geweest, is niet duidelijk.

Duitsland heeft na de kernramp in Fukushima kernenergie afgezworen en heeft nu wel oren naar het plan. Het plan wordt echter pas echt aantrekkelijk voor onze oosterburen als EU-landen zelf betrokken worden.

Griekenland heeft 50 procent meer zonnestraling dan Duitsland, maar produceert maar een fractie van wat Duitsland binnen haalt.

Lees hier een vertaling van de brief.

NRC: Brief van elfjarige: zo zouden we onze schulden gratis kunnen terugbetalen

cc-foto: Ruud van der Heyden

Geef een reactie

Laatste reacties (95)