Laatste update 17:13
20

Elk uur worden zeker vier zeer jonge meisjes verkracht in Brazilië

Voor vrouwen is Brazilië al sinds jaar en dag een van de gevaarlijkste landen. Uit cijfers van het Fórum Brasileiro de Segurança Pública blijkt dat het gerapporteerde geweld tegen vrouwen vorig jaar verder is toegenomen. Zo steeg het aantal femicides, waarbij vrouwen worden vermoord omdat ze vrouw zijn, met 4 procent naar 1.206 slachtoffers. Ruim een kwart miljoen vrouwen raakten gewond bij huiselijk geweld.

Ook het aantal meldingen van seksueel geweld nam toe, naar ruim 66.000. Schokkend: in meer dan de helft van de gevallen waren de slachtoffers meisjes jonger dan 13 jaar. Dat komt neer op vier verkrachtingen van zeer jonge minderjarigen per uur. Dat cijfer is vermoedelijk nog veel te rooskleurig, onder meer omdat alleen gemeld seksueel geweld wordt geteld.

Ook het geweld tegen LHBT’ers nam vorig jaar toe. Samira Bueno van Fórum Brasileiro de Segurança Pública vermoedt dat het agressieve discours Jair Bolsonaro aan het toenemende geweld bijdraagt. Bolsonaro, die vorig jaar een harde verkiezingsstrijd voerde om het presidentschap, grossiert is misogyne en homofobe uitspraken. Sinds het aantreden van Bolsonaro begin dit jaar is het geweld in Brazilië sowieso toegenomen.

Volgens Beatriz Accioly Lins, antropoloog aan de universiteit van São Paulo, is er ook enig reden tot optimisme. Volgens haar laten de cijfers zien dat meer vrouwen bereid zijn om seksueel geweld te melden.

Cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (20)