19

‘Elke vrouw is verkracht, zelfs als chirurg wen je hier nooit aan’

Congolese mensenrechtenactivist en chirurg Denis Mukwege te gast in College Tour ... VARA koopt 'The Man Who Mends Women' aan

Vrijdag was Denis Mukwege te gast in het NPO-programma College Tour. De Congolese mensenrechtenactivist en gynaecoloog staat bekend vanwege zijn werk in het Panzi ziekenhuis in Bukavu, waar hij vrouwen bijstaat die slachtoffer zijn geweest van massaverkrachtingen. Mukwege werkt lange dagen van soms wel 18 uur; sommige dagen verricht hij zo’n tien operaties, waarbij hij de inwendige schade repareert. Inmiddels heeft hij met zijn werk duizenden vrouwen geholpen.


Voor zijn werk ontving hij dan ook talloze prijzen, waaronder in 2013 de eervolle Sakharovprijs. Ook werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor vrede.

Mukwege kan zijn werk niet vrijuit verrichten. Hij wordt bedreigd en in 2012 werd zelfs een aanslag op zijn leven gepleegd. Sindsdien voert hij zijn werk uit in de gesloten omgeving van het ziekenhuis in Bukavu, onder bescherming van de VN.

Over Mukwege werd de documentaire ‘The Man Who Mends Women: The Wrath of Hippocrates’, gemaakt. De VARA kocht de film en zal deze eind maart 2016 uitzenden, rond het Movies That Matter Festival.

Synopsis van de film:

In de door geweld verscheurde en door armoede geteisterde Democratische Republiek Congo wordt seksueel geweld sinds jaar en dag ingezet als oorlogswapen. Om de slachtoffers niet alleen medische, maar ook psychologische hulp te kunnen bieden, stichtte Mukwege in 1999 in Bukavu het Panzi-ziekenhuis. Daarnaast werpt Mukwege zich op als mensenrechtenactivist en maakt hij zich sterk om het probleem van seksueel geweld in zijn land wereldwijd op de agenda te krijgen. Hij veroordeelt de politieke onwil om het probleem aan te pakken en schuwt het niet de vinger op de zere plek te leggen.
Dat zijn werk niet zonder gevaar is, ondervond Mukwege in 2012 toen gewapende mannen zijn huis binnenvielen en het vuur openden. Mukwege en zijn familie ontsnapten, maar zijn bewaker werd dodelijk getroffen. De film volgt de man en zijn exceptionele missie en de effecten van zijn werk op familie en vrienden.

Kijk hier College Tour terug

Geef een reactie

Laatste reacties (19)