47

Elsevier-columnist Afshin Ellian tuint in IS-hoax

Opiniesite verwijdert verzinsel over klokkenluider Snowden uit column

Afshin Ellian, de toonaangevende columnist van opiniesite Elsevier, gelooft in het verzonnen verhaal dat NSA-klokkenluider Snowden IS een complot van Israël genoemd heeft. De site heeft na ontdekking een passage daarover in allerijl verwijderd, zonder melding of verklaring.

De blunder werd gesignaleerd door Bright:

In een artikel op de website van het opinieweekblad betoogt hij dat Snowden zich voor het karretje van de Russische autoriteiten laat spannen. “Snowden verschijnt, om zijn Russische bazen een dienst te bewijzen, geregeld in de media met bizarre en ongefundeerde stellingen”, aldus Ellian. “Vorig jaar vertelde hij in een interview met een staatsmedium van Iran dat Islamitische Staat (IS) door Israël is bedacht.

Ellian, onder meer fervent criticus van Iran, tuint daarmee in een verhaal dat is verspreid door het Iraanse staatspersbureau IRNA en allang is weerlegd als verzinsel. De met feiten en verzinsels goochelende Ellian haalt hard uit naar Snowden omdat deze onthullingen heeft gedaan over de Nederlandse AIVD. Hij noemt de klokkenluider een ‘fantast’ en ‘verrader’.

Die gekke Snowden had zelf gezegd dat de AIVD met de NSA zou hebben overlegd over de verruiming van de wet voor het verzamelen van inlichtingen via internet. Dat hij dat zegt, betekent dan hij echt niets weet over het wetgevingsproces in Nederland. Hij beweerde het nog in 2014. Snowden zat toen op schoot van de FSB, de Russische veiligheidsdienst. Hij heeft geen toegang meer tot de NSA. Hij verzint van alles, en er zijn idioten in de media die erin geloven.

Blijken er nog meer idioten in de media dan hij al dacht, nu hij zichzelf er ook toe kan rekenen.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)