Laatste update 22 juli 2016, 12:29
19

Elsevier legt het af tegen Brinkman

Raad voor de Journalistiek: 'Twitter-knokploegje' van Brinkman gaat te ver

De Raad voor de journalistiek geeft Hero Brinkman gelijk in zijn klacht tegen weekblad Elsevier, zo meldt Trouw. De oud-PVV’er was boos omdat het blad volgens hem suggereerde dat hij achter de bedreigingen aan het adres van René Boender zat. De trendwatcher zou dit jaar de Arondéuslezing houden in Noord-Holland, waar Brinkman Statenlid is. Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier feliciteert Brinkman met de uitspraak, maar neemt geen letter terug van het omstreden commentaar.

Brinkman had over Boender getwitterd: “Deze klimaatgoeroe vraagt rond 6500 euro voor lezing van half uurtje. Compleet over de top. Graaier!”

Boender zag af van de lezing, omdat hij hierna werd bedreigd. Elsevier schreef vervolgens in een commentaar:

Blijkbaar vindt PVV’er Hero Brinkman zo’n Twitter-knokploegje stiekem wel handig om z’n politieke doelen te bereiken

 De raad stelt dat er sprake is van een “zodanige diskwalificatie” van Brinkman, dat Elsevier wederhoor had moeten toepassen. Hoofdredacteur Joustra over deze uitspraak:

Blijkbaar zien Brinkman en de raad niet het verschil tussen een echte knokploeg en een Twitterknokploegje, het woord dat wij hebben gebruikt. Deze uitspraak bewijst weer eens dat de Raad voor de Journalistiek elke relatie met de werkelijkheid heeft verloren. Geen commentator belt eerst met een politicus om te vragen of die het wel eens is met zijn commentaar. Toch stelt de raad dat wij dit hadden moeten doen.”

Elsevier erkent al sinds 2000 het gezag van de Raad voor de Journalistiek niet meer. Het blad heeft wel de klacht van Brinkman op de website geplaatst en zal dat ook doen met deze uitspraak van de raad, aldus Trouw.

Foto-cc: Roel Wijnants

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)