75

‘Elsevier maakt wetenschap ontoegankelijk’

Update: gratis database met wetenschappelijke artikelen in de maak ... Redacteur neemt ontslag: 'Ik kan niet langer meewerken aan een praktijk die winst boven toegang tot onderzoek plaatst'

Een wetenschapper van Harvard is opgestapt bij de redactie van Genomics, een wetenschappelijk tijdschrift uitgegeven door de internationale uitgever Elsevier. Winston Hide stelt dat het in Amsterdam gevestigde bedrijf wetenschappelijke gegevens ontoegankelijk maakt.

Voor zijn eigen wetenschappelijk carrière is het geen slimme zet om op te stappen, zegt hij in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian. Maar de bio-informaticus kan niet langer aanzien hoe Elsevier te werk gaat. Het bedrijf rekent astronomische bedragen voor abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften. Voor veel universiteiten in bijvoorbeeld Afrika, waar Hide lang werkzaam was, is die informatie onbetaalbaar. Dat maakt het voor de academici op het continent bijna onmogelijk om hun werk te doen.

De extreem dure abonnementen zijn des te opmerkelijker omdat ze veelal betaald worden met gemeenschapsgeld. Elsevier krijgt de artikelen ook nog eens gratis aangeleverd door wetenschappers. De inhoud van de tijdschriften zelf wordt dus ook al betaald met gemeenschapsgeld. 

Op de website Thecostofknowledge.com hebben al ruim 11 duizend wetenschappers hun handtekening gezet onder een oproep om Elsevier te boycotten.

Update:
Binnen twee jaar moet er in Groot-Brittannië een site komen met wetenschappelijke artikelen die gratis toegankelijk zal zijn voor iedereen. Daarvoor heeft de Britse overheid de hulp ingeroepen van Jimmy Wales, de oprichter van online encyclopedie Wikipedia. De samenwerking is aangekondigd na ophef over de openbaarheid en toegankelijkheid van wetenschappelijke publicaties in publicaties van de Brits-Nederlandse uitgever Reed-Elsevier. (Villamedia)

The Guardian: I can no longer work for a system that puts profit over access to research

Foto-cc: Giulia Forsythe

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (75)