11

Emancipatie: succesvolle vrouwen gaan meer drinken

OESO-studie laat zien dat deze groep de enige is bij wie de alcoholconsumptie stijgt

Vrouwen met een goede opleiding, een goede baan en een goed salaris vormen een nieuwe risicogroep voor overmatig alcoholgebruik. In alle rijke landen, inclusief Nederland, is de alcoholconsumptie de laatste 20 jaar afgenomen. Maar onder succesvolle vrouwen gebeurt het tegenovergestelde: die zijn zelfs ‘gevaarlijk veel’ gaan drinken, wat voor vrouwen meer dan 2 glazen per dag betekent.

Dat schrijft het AD op basis van een internationale studie van de OESO naar alcoholgebruik en -beleid. In de Westerse wereld wordt de afgelopen jaren juist steeds minder gedronken. De consumptie is gedaald tot gemiddeld 9 à 10 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat neerkomt op zo’n 130 liter drank. Maar bij succesvolle vrouwen is er sprake van ‘emancipatie’, aldus de OESO:

Vrouwen met een hoge opleiding hebben vaker goedbetaalde banen met grote verantwoordelijkheden. Dat zorgt voor stress en daardoor gaan mensen soms meer drinken. Misschien gaan deze vrouwen ook vaker iets drinken met mannelijke collega’s maar mannen hebben een hogere alcohollimiet.

Dat begint al steeds vroeger. 41 procent van de meisjes van 15 jaar (en 43 procent van de jongens) zegt al eens dronken te zijn geweest. 10 jaar eerder zei nog maar 26 procent van de meisjes dat en 30 procent van de jongens.

Dat kan ernstige gevolgen hebben, want hoe vroeger wordt begonnen met drinken, hoe groter de kans een probleemdrinker te worden. In Australië is bijvoorbeeld in 8 jaar tijd het aantal vrouwen van 18 tot 24 jaar dat in het ziekenhuis wordt opgenomen na een ‘alcoholoverdosis’ verdubbeld. In de Verenigde Staten was er een stijging van 25 procent.

CC Foto: m01229 

Geef een reactie

Laatste reacties (11)