341

Emile Roemer nieuwe fractievoorzitter SP

[VIDEO] Interview Pauw & Witteman ... Enige kandidaat ... Straks ook lijsttrekker?

Emile Roemer is door de SP-fractie gekozen tot fractieleider, als opvolger van de teruggetreden Agnes Kant. Hij ambieert ook om lijsttrekker te worden bij de komende verkiezingen.


Door redactie Joop

Roemer is in de Tweede Kamer vooral bekend geworden als woordvoerder verkeer. In die hoedanigheid verzette hij zich tegen de kilometerheffing in de door de regering voorgestelde vorm. Daarover zegt hij op SP.nl:

Wie geen keus heeft en van de baas op reguliere tijden moet werken – gewone mensen met een gemiddelde auto en een bescheiden inkomen – moet extra betalen. Mensen die zelf hun werktijden bepalen – die vaker bovenmodaal verdienen en een grotere auto hebben – kunnen goedkoper gaan rijden. Hoe eerlijk is dat. Bovendien is het voorgestelde gps-systeem om het aantal gereden kilometers uit te rekenen, buitengewoon kostbaar. De kosten kunnen oplopen tot honderden miljoenen euro per jaar – als het project al niet ontspoort, zoals eerder de Betuwelijn, de hogesnelheidslijn HSL en veel andere grote infrastructurele projecten.

Na de Havo en Pedagogische Academie te hebben afgerond, werkte hij van 1985 tot 2002 als leerkracht in het basisonderwijs. In dat jaar werd hij voor de SP wethouder in Boxmeer, waar hij al sinds 1994 in de gemeenteraad zat. In 2006 werd hij in de Tweede Kamer verkozen. Op zijn pagina op parlement.nl schrijft hij:

Ik ben de politiek ingegaan om “de wereld te verbeteren”. Thuis aan de keukentafel praatten we vroeger veel over politiek. Op mijn achttiende ging ik voor het eerst met de SP de straat op om actie te voeren. Ik wist: daar hoor ik bij. Als Kamerlid wil ik dat we bereiken wat we de kiezers hebben voorgehouden. Bijvoorbeeld: een goed armoede- en inkomensbeleid en minder bureaucratie in de zorg.

Emile Roemer is 47 jaar en woont in Sambeek. De fractievoorzitter wordt niet automatisch ook de nieuwe lijsttrekker, Roemer heeft laten weten dat wel te ambiëren.

Vrijdagavond, enkele uren na zijn benoeming tot fractieleider, was Roemer te gast in Pauw & Witteman. Daarom werd hem onder meer de vraag gesteld hoe hij kiezers gaat terugwinnen die nu overlopen naar de PVV, die het onderwerp “65 blijft 65” van de SP deels lijkt te hebben gekaapt.

Geef een reactie

Laatste reacties (341)