53

Emiraten staken luchtoorlog tegen IS vanwege veiligheid piloten

VAE eisen dat reddingsoperaties neergehaalde piloten sneller uitgevoerd worden ... Update: Jordaanse regering voert strijd juist op

De Verenigde Arabische Emiraten hebben al in december het uitvoeren van missies tegen IS in Irak gestaakt uit protest tegen gebrekkige reddingsmogelijkheden voor piloten. Het land, een van de meest actieve Arabische bondgenoten tegen IS, ging over tot de maatregel na de gevangenneming van een Jordaanse piloot door de extremistische beweging.

Het nieuws over de al weken oude maatregel wordt in de New York Times onthuld, kort nadat bekend is geworden dat IS de krijgsgevangen piloot middels verbranding heeft omgebracht. Beelden van die executie via middeleeuwse methode zijn door IS, een beweging die terug wil keren naar de middeleeuwen, in omloop gebracht om andere Arabische piloten af te schrikken.

Bell Boeing V-22 OspreyDe New York Times meldt dat de krijgsmacht van de VAE, een verzameling kleine oliestaten, na het neerhalen van de Jordaanse piloot in december de VS om uitbreiding van de reddingsmogelijkheden vroeg. Zo wilde de VAE dat V-22 Osprey reddingstoestellen, die kunnen opstijgen als helicopters maar vliegen als vliegtuigen, in Noord-Irak dichter bij het slagveld zouden worden gestationeerd in plaats van zoals nu in Koeweit. De Amerikanen stelden dat de Jordaanse piloot binnen minuten na het neerhalen van zijn vliegtuig was opgepakt. De regering van de VAE wierp tegen dat de Amerikanen vanwege de te overbruggen afstand hem ook niet hadden kunnen redden als er meer tijd was geweest.

De VAE was het eerste Arabische land dat deelnam aan de strijd tegen IS en heeft van alle partijen de meeste missies uitgevoerd. Een vrouwelijke piloot was een van de deelnemers aan de bombardementen. Waarom het Pentagon niet aan het verzoek van de VAE kon of wilde voldoen is onduidelijk.

 

Update 16.45 uur:
De Jordaanse regering heeft in tegenstelling tot de Verenigde Arabische Emiraten juist aangekondigd een grotere rol te willen gaan vervullen binnen de internationale coalitie die strijdt tegen IS. Een woordvoerder van de regering zegt:

We praten momenteel over een versterkte inzet van de coalitie om extremisme een halt toe te roepen en Islamitische Staat uit te schakelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)