Laatste update 12:58
56

Emmanuel Macron: ‘Of de EU moet veranderen, of er komt een Frexit’

De Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron vindt dat de EU moet hervormen. Dat is de enige manier om een Frexit te voorkomen, aldus Macron, die zich in de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen ontpopte als een ware EU-gezinde kandidaat. In het interview met de BBC zegt Macron:

Ik ben een pro-Europeaan, ik heb tijdens deze verkiezingen constant het idee van Europa en Europees beleid verdedigd. Maar tegelijkertijd moeten we de situatie onder ogen komen, naar onze mensen luisteren, en luisteren naar het feit dat ze ontzettend boos zijn tegenwoordig, en ongeduldig, en het niet goed functioneren van de EU is niet langer houdbaar.

Macron zegt dat hij het voortbestaan van de EU zoals deze nu is, niet zal toelaten als hij president van Frankrijk wordt. De linkse Mélenchon pleitte in zijn campagne voor hetzelfde: een hervorming van de EU, anders zou een Frexit onvermijdelijk zijn Macrons plannen voor de EU behelsen onder meer een samenwerking met Duitsland om een Europees defensiefonds op te richten om zo gezamenlijk Europees militair materieel te kunnen financieren. Ook wil hij dat de eurozone een eigen budget krijgt, met een eigen parlement en eigen minister. Het geld dat zo beschikbaar wordt, moet worden geïnvesteerd in de Europese economie en kan ingezet worden bij economische crises.

De grote draai van Le Pen
Marine Le Pen, de voormalig leidster van Front National, maakt in haar campagne naar de tweede ronde van presidentsverkiezingen een totale ommezwaai wat betreft Europa. “Ik voel me Europese” zegt ze. Ook is het verlaten van de euro plots geen prioriteit meer, noch is de terugkeer van de Franse franc een noodzakelijke voorwaarde meer. Volgens econoom Christopher Dembik (Saxo Bank) gooit Le Pen het nu over een andere boeg om kiezers in de categorie 60-plus aan te kunnen spreken. Die zouden door haar anti-euro plannen zijn afgeschrokken, en ze kan de stemmen goed gebruiken. Volgens zo’n beetje iedere poll maakt ze geen schijn van kans bij de tweede ronde van de verkiezingen, a.s. zondag 7 mei, aldus Reuters.

Politico: Emmanuel Macron pledges to reform the EU

Geef een reactie

Laatste reacties (56)