13

Emmen, zero points

Top vijftig Nederlandse steden in nieuwe Atlas voor Gemeenten

Emmen is de minst aantrekkelijk gemeente om te wonen. Dat blijkt uit de vijftiende editie van de Atlas voor Gemeenten die donderdag verschijnt.

De makers van de Atlas voor Gemeenten 2013 stelden een top vijftig van Nederlandse steden samen op basis van woonaanbod, cultuur, groen en de arbeidsmarkt in een stad. Van de vijftig grootste gemeenten blijkt Emmen het slechtst de scoren. Daarna volgt Spijkenisse. Die gemeente bestrijdt overigens al jaren de werkwijze van de Atlas. De top drie aantrekkelijkste steden zijn Amsterdam, Utrecht en Amstelveen.

Leeuwarden, Purmerend en Sittard-Geleerd zijn de grootste dalers en Amersfoort, Hilversum en Almere de opvallendste stijgers.

Een van de redenen voor de aantrekkingskracht van de Amsterdam, Utrecht en Amstelveen is de afgenomen filedruk. De populariteit van de steden buiten de Randstad neemt juist af door de verschraling van het voorzieningenniveau.

Het thema van de Atlas dit jaar is het belang van groen in en om de stad. Wie groener wil wonen, kan het best naar Nijmegen en Helmond verhuizen waar de kwaliteit van het binnenstedelijk groen het hoogst is. Die voordelen wegen alleen niet op tegen de nadelen van de steden buiten de Randstad: minder werk en minder voorzieningen.

De Atlas voor Gemeenten en de complete lijst van scores is te zien op www.atlasvoorgemeenten.nl

cc-foto: Rene Mensen

Geef een reactie

Laatste reacties (13)