8

En de nieuwe Zomergasten zijn…

Onder meer cabaretier Freek de Jonge, schrijver Saskia Noort en regisseur Jim Taihuttu 

Vrijdag zijn de Zomergasten van dit jaar bekend gemaakt. Vanaf 20 juli schuiven onder meer Freek de Jonge, Saskia Noort en Jim Taihuttu aan tafel bij het VPRO-programma. De presentatie is dit jaar weer in handen van Wilfried de Jong.

Een aantal gasten uitgelicht:

– Cabaretier Freek de Jonge (Westernieland, 1944). De Jonge maakte in totaal zo’n zeventig voorstellingen. Eerder was hij ook presentator van Zomergasten. De Jonge:

Aan deze kant van de tafel zitten is natuurlijk beter. Als interviewer was ik nogal sturend. Mijn eerste gast destijds, Connie Palmen, had een heel essay in haar hoofd, dat ik verstierd heb omdat ik mij ergerde aan haar beelden van anorexiameisjes. Voor mij is Zomergasten: kijken met de ogen van de gast. Ik ben niet zo’n liefhebber van de psychologie: om via fragmenten erachter te komen of ik een slechte jeugd heb gehad.

– Filmregisseur Jim Taihuttu (Venlo, 1981). Taihuttu is de jongste en de relatief onbekendste gast. Hij maakte onder meer de film Rabat (2011) waar acteur Nasrdin Dchar een Gouden Kalf voor ontving. Vorig jaar maakte Taihuttu de film Wolf, daar ontving hij een Taiwanese prijs voor op het filmfestival in Taipei. Taihuttu:

Ik ben de eerste Zomergast die in de jaren tachtig is geboren, dat zal mijn keuze wel anders maken dan de andere. Ik had om te beginnen het programma nog nooit gezien; ik heb acht jaar geen televisie gehad. Ik wil in ieder geval iets met mijn Molukse achtergrond doen. Een nieuwsfragment, goed voor een pittige discussie. Kickboksen? Misschien ook wel een goed idee.

– Schrijver Saskia Noort (Bergen, 1967) heeft in haar carrière als schrijfster miljoenen misdaadromans verkocht. Noort over wat we kunnen verwachten:

Ik denk dat ik veel crime laat zien, waar ik voor mijn vak naar kijk. Ik wil verder dingen laten zien uit de jaren tachtig, mijn puberjaren. Ik wil het ook hebben over mijn rol als vrouw in de samenleving. Over feminisme toen en nu. Ik vind dat vrouwen niet heel veel zijn opgeschoten. Ze mogen werken, ja. Maar ze moeten nog steeds mooi, lief en braaf zijn.

De overige Zomergasten zijn dirigent en pianist Reinbert de Leeuw, de Vlaamse schrijver David van Reybrouck en wiskundige Ionica Smeets. Benieuwd naar waar zij het over gaan hebben? Kijk dan hier: VPRO: Zomergasten 2014
cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (8)