Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

En toen was er licht

  •  
14-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zien.jpg
Onderzoekers vinden methode waardoor blinden met een ernstig beschadigd netvlies weer kunnen zien
Het is Amerikaanse onderzoekers gelukt een ernstig beschadigd netvlies, door een combinatie van gentechnieken en slimme elektronica, opnieuw aan de praat te krijgen. Dit betekent dat in de toekomst blinden misschien weer kunnen gaan zien. Toepassing bij patiënten laat nog wel jaren op zicht wachten.
Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar ‘netvliesprotheses’ voor blinden, maar deze geven patiënten hooguit een indruk van licht en donker. Met de nieuwe techniek is het nu mogelijk om het zicht weer te herstellen (alhoewel het beeld wat korrelig is). Het beeld dat binnenkomt wordt vertaald in stroomstootjes of lichtimpulsjes die het brein kan begrijpen.
RTEmagicC_zien2.jpg
Sheila Nirenberg, van de Conrnell-universiteit in New York laat weten dat de toepassing bij patiënten nog jaren op zich zal laten wachten. Tot nu testte ze haar techniek alleen op muizen.
Oogonderzoeker Maarten Kamermans van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam is ook optimistisch. “Aanvankelijk hebben we het dan over een heel beperkte groep mensen. Maar als je het geheel overziet, ziet het er veelbelovend uit.” Wel uit hij kritiek op het patent dat Nirenberg op de techniek heeft genomen. “Daar heb ik grote moeite mee. Dit belemmert toepassing in een goed product.”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.