Laatste update 17:58
47

En weer krabbelt Rutte terug, erkent dat hij belastingdeal kende

Tot nu toe ontkende premier Rutte dat hij op de hoogte was van geheime deal tussen Shell en de Nederlandse staat. Kort voor een debat in de Kamer over de kwestie, krabbelt hij terug. NRC meldt:

Premier Rutte was wel degelijk op de hoogte van een deal die de Belastingdienst in 2014 met oliemaatschappij Shell sloot. Dat geeft hij dinsdag per brief toe tegenover de Tweede Kamer. Op het ministerie van Financiën wordt momenteel besloten overleg gevoerd. Lodewijk Asscher (PvdA) had tijdens het vragenuur van vorige week gevraagd of de premier wist dat de Belastingdienst zulke vaststellingsovereenkomsten sluit met bedrijven, die zo van tevoren duidelijkheid krijgen over de hoeveelheid dividendbelasting die ze moeten afdragen. Het bestaan van zo’n deal met Shell had de premier al ontkend, maar ook op Asschers vraag of Rutte de overeenkomsten in algemene zin wel eens had zien passeren was zijn antwoord nee. En dat was voorbarig, zegt hij nu.

Dinsdag dook in het ministerie van Financiën plats een vier jaar oud document op waarin Rutte op de hoogte wordt gesteld van de “structuur van een bepaalde onderneming”. Ook zou er in staan dat er een deal is gesloten tussen de Belastingdienst en een zekere onderneming. Volgens de premier gaat het om Shell.

Eerder moest Rutte al terugkomen op de bewering dat hij niet op de hoogte was van een memo over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting waar onder meer Shell mee gediend is.

Eerder op Joop de opinie van Marianne Thieme: Shell-deal hoort niet thuis in de achterkamertjes

Geef een reactie

Laatste reacties (47)