Laatste update 10 januari 2016, 18:55
203

En zo begint het

Slowakije sluit grens voor moslims

Opnieuw is 7 januari een zwarte dag. Terwijl wereldwijd de aanslagen in Parijs op Charlie Hebdo wordt herdacht en voor vrijheid en tolerantie wordt opgekomen, sluit Slowakije de grens voor moslims. Premier Fico heeft tijdens een personconferentie laten weten zich actief te zullen verzetten tegen immigratie vanuit moslimlanden, om zo gebeurtenissen als in Keulen en Parijs te voorkomen.

‘Niet alleen zullen we verplichte quota weigeren, we zullen ook nooit akkoord gaan met beslissingen die tot een moslimgemeenschap in Slowakije leiden,’ zei Fico. De premier, die van het verzet tegen immigranten een speerpunt heeft gemaakt in de aanloop naar de verkiezingen in maart, linkt niet alleen de gebeurtenissen in Keulen aan de vluchtelingencrisis, maar ook de recente aanslagen in Parijs waar de daders geboren en getogen Belgen waren. ‘Multiculturalisme is een sprookje. Zodra je migranten binnenlaat, krijg je dit soort problemen.’

Het is niet de eerste keer dat vanuit de Slowaakse overheid dergelijke geluiden klinken. Toen afgelopen zomer de beurt aan Slowakije was om 200 gevluchte Syriërs op te nemen, liet de regering weten alleen christelijke vluchtelingen toe te willen laten. Destijds was de reden om moslims te weigeren dat er geen moskeeën in het land zijn en moslims zich er ‘dus niet thuis zullen voelen’.

Slowakije heeft tot nu toe slechts 169 asielaanvragen ontvangen, waarvan 149 christenen, het minste van de hele Europese Unie. Als het aan de Europese Unie ligt zullen er dit jaar nog eens 802 vluchtelingen moeten worden opgevangen. Als het aan premier Fico ligt wordt grondwettelijk vastgelegd dat er geen enkele moslim het land in komt.

Bron: Reuters
Cc-foto: European Council

Geef een reactie

Laatste reacties (203)