34

Eneco betaalt gemeenten zwijggeld

In ruil voor 750.000 euro twintig jaar geen negatieve uitspraken over nieuw windmolenpark voor de kust  

Het bedrijf Q10 Offshore Wind van Eneco heeft een aantal gemeenten in Noord Holland 750.000 euro zwijggeld betaald in ruil voor de belofte geen negatieve uitingen meer te doen over het nieuw te bouwen windmolenpark Luchterduinen voor de kust. Dit meldt NRC Handelsblad vrijdagmiddag.

In Noordwijk is verbolgen gereageerd op het gebaar dat het bedrijf de gemeenten heeft gedaan. De betaling van het bedrag zou een ‘geste’ voor de betrokken kustgemeenten zijn. In het getekende convenant staat onder andere dat Q10 Offshore Wind bv de komende twintig jaar 37.500 euro per jaar in een speciaal groenfonds voor duurzame initiatieven zal storten en vier elektrische terreinwagens aan de plaatselijke reddingsbrigade zal leveren. In ruil daarvoor moeten collegeleden en gemeentelijke medewerkers zich onthouden van negatieve uitspraken over het project.


Bloemendaal en Zandvoort zijn inmiddels akkoord gegaan. De grootste lokale partij van Noordwijk, Puur Noordwijk, stemde tegen het voorstel vanwege de zwijgplicht.


In NRC wordt VVD Wethouder Bas Brekelmans geciteerd:

Het convenant kan worden uitgelegd als een simpele afkoop van de betrokken gemeenten. Niets is minder waar; de locatie Q10 is inmiddels een feit en de juridische mogelijkheden zijn uitgeput”. 

De krant laat tevens een woordvoerder van Eneco aan het woord. Deze toont begrip voor de verbolgenheid in Noordwijk, maar zegt ook:

Het zou wel een beetje gek zijn als wij ons met zo’n fonds van onze goede kant laten zien en de gemeenten tegelijkertijd kritisch zijn over de windmolenparken”.

In juli volgend jaar zal Q10 Offshore Wind bv op 23 kilometer van de kust tussen Zandvoort en Noordwijk beginnen met de bouw van het 43 molens tellende windmolenpark. De vergunning voor de bouw van het park werd via de Crisis- en herstelwet goedgekeurd.


Bewonersplatform Leefbare Kust uit Zandvoort (BLK), dat tegen de komst van het park is, stuurde op 17 mei nog een verzoek naar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de kuststrook voor de gemeente Zandvoort voor te dragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het platform hoopt dat minister Jet Bussemaker gevoelig is voor het verzoek.

Eneco laat in een reactie weten dat de gewraakte passage geschrapt zal worden.

Het verhaal doet denken aan de documentaire ‘Cape Spin‘, over het gevecht van twee lobbyclubs tégen en vóór de komst van een groot windmolenpark voor de Amerikaanse kust. De film laat op hilarische wijze zien hoever de lobby’s gaan voor hun eigen gelijk. Kijk hier de trailer:

CC foto: Mark Brady: link foto

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad

Geef een reactie

Laatste reacties (34)