15

Eneco: Nederland moet groene energie stimuleren

Stimuleren om burgers, boeren en bedrijven zelf energie op te laten wekken ... Vervuiler laten betalen

Energiebedrijf Eneco wil dat Nederland een voortrekkersrol speelt in duurzame energie zoals zon, wind en bio-energie. Dat kan door de vervuiler te laten betalen en schone energie uit eigen land te stimuleren en door burgers, boeren en bedrijven ertoe aan te zetten zelf energie op te wekken.

Jeroen de Haas, voorzitter van de raad van bestuur van Eneco, zei maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat het echt tijd is voor Nederland om nieuwe bronnen voor energie en export te ontwikkelen. ‘Deze innovaties zijn van belang voor ons land en de regiefunctie van de overheid daarbij is essentieel. ‘

Uit de halfjaarcijfers blijkt dat Eneco Groep in de eerste helft van 2012 een nettoresultaat van 175 miljoen euro heeft geboekt. Dat is een stijging van 42 miljoen, ofwel 32 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Gecorrigeerd voor de eenmalige bate door de verkoop van de deelneming in de KEMA van 56 miljoen, was er sprake van een daling van 14 miljoen, ofwel 11 procent.De omzet in het eerste halfjaar kwam uit op 2,8 miljard euro. Dat is 13 procent hoger dan in de eerste helft van 2011. De stijging was het gevolg van de transporttarieven en de hogere verkoop en productie van energie. Het bedrijfsresultaat bedroeg 208 miljoen. Dat een daling van 7 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2011. Oorzaak waren de zich ongunstig ontwikkelende marktprijzen.Eneco investeerde in de eerste helft van dit jaar 309 miljoen euro in duurzame productie en netten. Bij de renovatie en uitbreiding van de gas- en elektriciteitsnetten investeerde het bedrijf 158 miljoen. Gezien de grote extreme onzekerheden waagt Eneco zich niet aan een resultaatverwachting over heel 2012. Dit ondanks het ‘brede vertrouwen” in de ontwikkeling van het bedrijf.

Trouw: Eneco pleit voor stimulans schone energie

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)