94

Energieakkoord is slikken voor PvdA

Ambities uit regeerakkoord teruggeschroefd ... Kabinet gaat windmolenparken bouwen op land en in zee, kolencentrales sluiten en woningen isoleren

Niet 16, maar slechts 14 procent van de Nederlandse energie zal in 2020 duurzaam worden opgewekt. Deze concessie heeft de PvdA gedaan, om tot een energieakkoord te kunnen komen met regeringspartner VVD, de werkgevers, de vakbonden en de milieubeweging. De in het regeerakkoord vastgelegde 16 procent zal pas in 2023 worden behaald.


Besloten is dat er enorme windmolenparken gebouwd zullen worden op zowel land als in zee. Daarnaast zullen vijf oude kolencentrales worden gesloten en wordt de kolenbelasting, in 2016, afgeschaft.  De fiscale regeling voor zonnepanelen wordt uitgebreid en er wordt flink geïnvesteerd in de isolatie van huizen en kantoorpanden.

Hoewel het akkoord nog niet definitief is, omdat veel afspraken deze zomer nog moeten worden doorgerekend, zijn de eerste negatieve reacties al binnen. GroenLinks laat in een persbericht weten dat het akkoord wat haar betreft bij lange na niet ver genoeg gaat en dat de fossiele industrie er veel te makkelijk vanaf komt. Liesbeth van Tongeren:

Het kabinet blijft op twee gedachten hinken: flink verdienen aan fossiel en aarzelend de eerste tenen in de schone energie. De grootvervuilers wordt niets in de weg gelegd. Je kunt zien dat Bernard Wientjes, als spreekbuis van ouderwetse fossiele bedrijven, een flinke vinger in de pap heeft gehad. Er staan goede en voor de hand liggende dingen in maar een radicale trendbreuk is het nog niet. Veel hangt af van de nadere uitwerking in Augustus.

cc-foto: photogramma1

cc-foto themapagina: JefferyTurner

Geef een reactie

Laatste reacties (94)