23

Energieakkoord: lekker schoon, maar wel prijzig

Nationaal Energieakkoord levert minder banen op ... Zes miljard euro verdampt ... Prijs voor het halen van klimaatdoelen

Het energieakkoord kan zijn beloftes niet waar maken. Het levert veel minder banen op dan verwacht en leidt tot een verlies van 6 miljard euro. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) op basis van berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) die vrijdag worden bekend gemaakt.

Zes miljard euro zou volgens het EIB verloren gaan, omdat er wordt geïnvesteerd in onrendabele windparken op zee. Dat geld kan meer opleveren als het anders wordt aangewend, schrijft het FD.

Het energieakkoord zou ook minder werkgelegenheid opleveren dan gedacht. Het akkoord spreekt van “ten minste 15 duizend voltijdbanen”, volgens het EIB worden hebben straks 10 duizend mensen een jaar lang werk tot 2020.

EIB-directeur Taco Hoek denkt dat maatregelen om energie te besparen in gebouwen op de korte termijn meer werk opleveren dan het aanleggen van windparken. De negatieve effecten op de economie zijn volgens Van Hoek de prijs die Nederland betaalt voor een schonere energievoorziening en het halen van Europese klimaatdoelen, aldus het FD.

FD: Twijfel aan energieakkoord

Foto-cc: Nuon

Geef een reactie

Laatste reacties (23)