11

Energiebedrijf speurt naar criminaliteit


De tijd dat iedereen verplicht een webcam in huis heeft hangen zodat de autoriteiten kan controleren op goed gedrag is nog niet aangebroken maar wel een stapje dichterbij gekomen. Energieleverancier Stedin meldt trots dat het bedrijf criminaliteit opspoort door het elektriciteitsverbruik te analyseren. Het bedrijf kan zo signaleren in welke buurt criminaliteit plaatsvindt en vervolgens achterhalen om welk pand het gaat. Verdachte resultaten worden doorgespeeld aan de politie. Het gaat daarbij om het vermoeden van hennepkwekerijen.
Stedin heeft daartoe speciale software ontwikkeld nadat een student ontdekte dat hennepkwekerijen een specifiek energieverbruik hebben. Het bedrijf wil niet vertellen hoe de analyse werkt, meldt de NOS maar gaat wel het netwerk met de speciale apparatuur uitrusten.
Stedin is een netwerkbeheerder maar ook energieleveranciers kunnen door het oprukken van zogenaamde ‘smart-meters’ steeds beter in huizen ‘kijken’. Zo maakt een smart-meter die gedetailleerd het energieverbruik in kaart brengt, het mogelijk om te achterhalen hoeveel mensen er thuis zijn op welk moment van de dag en hoe lang er geslapen wordt. Critici constateren dat meterbedrijven de beschikbaarstelling van die gegevens aan derden vereisen, lees voor marketingdoeleinden gebruiken, als bewoners bijvoorbeeld online hun energieverbruik willen inzien.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)