Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Energiebedrijven medeplichtig aan schending mensenrechten'

  •  
01-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
netwerk-kool-energiebedrijven-300px.jpg
Netwerk: hoogleraar Van Genugten velt hard oordeel over inkoop 'foute' steenkool
Netwerk besteedt opnieuw aandacht aan de Nederlandse energiebedrijven die ‘foute’ steenkool importeren uit het buitenland. De tweede uitzending gaat over de steenkoolwinning uit Colombia, waar de mijnexploitanten zich schuldig hebben gemaakt aan grove mensenrechtenschendingen.
Hoogleraar Van Genugten (Internationaal Recht) concludeert in de uitzending van Netwerk :
Het feit dat je daar weet van hebt, maar er toch economisch gewin uit wilt halen, maakt je volgens internationaal recht medeplichtig aan het instandhouden van mensenrechtenschendingen.”
Volgens Van Genugten overtreden Nederlandse energiebedrijven de VN-principals of Global Compact voor verantwoord ondernemen. De energieleveranciers ondersteunen mensenrechtenschendingen door steenkool te blijven inkopen bij mijnen waarvan ze zouden moeten weten dat die zich schuldig maken aan grove mensenrechtenschendingen.
Netwerk benaderde eveneens Francois Kristen, hoogleraar internationaal strafrecht aan het Willem Pompe Instituut. Ook hij komt tot het oordeel dat energiebedrijven volgens de VN-regels in overtreding zijn.
Lees ook : Nederlandse energiebedrijven kopen ‘foute’ steenkool

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.