Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Energiebedrijven willen af van groene subsidies

  •  
11-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_mdh1.jpg.jpg
Energiebedrijven zouden verplicht een deel duurzame energie opwekken
Onderzoeksinstituut ECN heeft berekend dat het invoeren van een wettelijk verplicht aandeel duurzame energie de samenleving flink zal schelen in kosten. Nu krijgen energiebedrijven nog subsidies om groene energie op te wekken. In 2020 moet veertien procent van onze energievoorziening groen zijn.
Door energiebedrijven te verplichten een aandeel duurzame energie op te wekken kunnen volgens ECN de kosten worden gedrukt. De kosten om groene energie op te wekken bedragen over de komende acht jaar tussen de 15 en 20 miljard euro. Momenteel worden die kosten betaald met subsidies. Energiebedrijven pleiten ervoor om de kosten op te nemen in de energierekening.
De totale kostenbesparing over de periode 2013 – 2020 kan van 1,3 miljard euro oplopen tot zo’n 2,4 miljard. Door samen te werken met een ander land dat eenzelfde systeem hanteert om duurzame energie te stimuleren, zal de besparing het hoogst zijn. Trouw: ECN: verplicht aandeel duurzaam spaart kosten NOS: Energiebedrijven: schrap groene subsidies

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.