19

Energierekening voor velen ondoorgrondelijk

Een vijfde van de mensen bezorgd om stijgende kosten ... Grote bereidheid om energie te besparen, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal

De energierekening blijkt voor veel mensen moeilijk te doorgronden. Mensen hebben geen idee wat ze verbruiken. De helft weet niet of ze aan het eind van het jaar moeten bijbetalen of geld terug zullen krijgen van het energiebedrijf. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal in het kader van de Week van de Energierekening. De voorlichtingsorganisatie houdt zich bezig met energiebesparing.

Milieu Centraal maakt maandag in een persbericht bekend: 

Een groot deel van de huishoudens heeft geen inzicht in eigen energieverbruik. 44 Procent geeft aan niet te weten of men eind dit jaar moet bijbetalen voor de energierekening, of geld terugkrijgt. Dit aantal is nog hoger onder huurders (49%) en lagere inkomens (53%). 

Stijgende kosten
Twintig procent van de huishoudens maakt zich zorgen om de stijgende kosten voor gas en licht. Deze huishoudens verwachten in de toekomst op andere uitgaven te moeten bezuinigen. Sommigen vrezen de kosten niet meer op te kunnen brengen.

Milieu Centraal constateert dat de bereidheid om energie te besparen hoog is. 81 procent van de respondenten in het onderzoek zegt hiermee aan de slag te willen, door bijvoorbeeld minder warm water te gebruiken en zuinigere apparaten te kopen.

Om huishoudens te helpen met energie besparen organiseert Milieu Centraal samen met vijf bewonersorganisaties de Week van de Energierekening, die maandag van start is gegaan.

Aan het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, deden 1038 huishoudens mee.

NOS: “Geen inzicht in energierekening”

Foto-cc: Dutch Astrid

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)