Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Energiereuzen laten milieuactivisten volgen

  •  
15-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_spionage_milieuactivisten_HannahNicklin_300.jpg
Privé-detectives ingezet om te infiltreren in protestgroepen
Drie grote energiebedrijven hebben in het geheim informatie verzameld over milieuactivisten. Dat heeft de Britse krant The Guardian onthuld. Energiereus E.ON, kolenproducent Scottish Resources Group en Scottish Power, een van de grootste leverancier in het Verenigd Koningkrijk, hebben gebruik gemaakt van de diensten van privé-detectives om de activisten in de gaten te houden.
Uit aan The Guardian gelekte documenten blijkt dat de eigenaar van het detectivebureau, Rebecca Todd plannen van milieuorganisaties aan de energiebedrijven heeft doorgespeeld, nadat ze deze uit hun e-mailaccounts had ontvreemd. Ook heeft ze haar agenten opdracht gegeven naar campagnebijeenkomsten te gaan en te infiltreren bij de groepen. 
De onthullingen komen na geruchten dat ook de politie de actiegroepen in de gaten houdt en undercover op ralleys aanwezig is. De politie verdedigde zich door te zeggen dat er veel meer bedrijfsspionnen actief zijn in protestgroepen dan undercover-politieagenten. Hogere politiefunctionarissen klaagden juist dat de bedrijfsspionage aan veel minder regulering en controle wordt onderworpen.
De mileuorganisaties zijn boos dat Rebecca Todd door zich als een van hen voor te doen toegang heeft gekregen tot informatie over acties en bijeenkomsten.
E.ON heeft toegegeven verschillende bureaus te hebben ingeschakeld om erachter te komen wanneer acties zouden plaatsvinden tegen het bedrijf.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.